Dette undervisningsforløb vurderes at tage 4 timer på Randers Naturcenter.
Forløbet er delvist selvkørende af klassens lærere, dog med naturvejledning første 45 min. for at anvise anvendelige planter til maden.
Alle retter laves over bål. Lærer medbringer madvarer, alt andet lånes på
Naturcenter. Der er forslag til indkøb under punktet ”opskrifter”.
Forslag til program v. start kl. 9:
9 -9.15 ankomst og indkvartering v bålplads
9.15 – 10: Sanketur efter vilde planter i nærområdet (naturvejleder er booket som guide)
10-13: Via den udleverede klassekasse med køkkengrej og gryder/pander laver klassen selv mad over bål
ved et af bål stederne på naturcenteret. Læreren er instruktør. Brænde og praktisk udstyr anvises af
naturvejlederen.
3 retters menu med masser af vilde planter:
● Forret – urtesuppe med smag af vilde planter
● Hovedret – hjemmelavede vilde burgere med tilbehør og brændenældechips
● Dessert – Blomsterpandekager med frugtkompot.
Forslag til arbejdsgrupper (klasse med 24 elever):
Suppe: 3 elever
Burgerbøffer: 3 elever
Burgerboller: 3 elever
Pesto: 3 elever
Hjemmelavet ketchup: 3 elever
Brændenælde chips: 3 elever
Blomsterpandekager: 3 elever
Kompot: 3 elever
Ved flere elever i klassen kan suppegruppen og pandekagegruppen fint bruge ekstra hænder.
Urtesuppe
Ingredienser:
3 liter af årstidens spiselige planter,
f.eks. de øverste blade fra
brændenælder, skvalderkål osv.
500 g bacon
1 kg løg
4 liter vand
5 bouillonterninger
salt
peber
ca ½ liter piskefløde
Fremgangsmåde:
1. Der indsamles forskellige af årstidens spiselige planter, f.eks. de øverste blade fra
brændenælder, skvalderkål osv.
2. Svits 500 g bacon i en gryde anbragt på bålristen.
3. Tilsæt 1 kg løg, som er skåret i ringe og svits dem med
4. Tilsæt de grofthakkede urter – ca 3 liter ialt
5. Tilsæt 4 l vand og 5 bouillonterninger, salt og peber og lad suppen koge mindst 15 min
6. Tilsæt ½ l piskefløde eller mere efter ønske
Indkøb:
500 g bacon, 1 kg løg, 5 bouillonterninger m grøntsager, ½ l piskefløde, salt, peber.
Burgerbøf af oksekød, dådyrkød eller anden vildt.
Ingredienser:
2 kg kød
3 æg
3 dl bynkeblade eller mjødurtblade
salt
peber
olie
Fremgangsmåde:
1. Ælt 2 kg dådyrkød med 3 æg og 3 dl friske finthakkede bynkeblade eller mjødurtblade og
smag til med salt og peber.
2. Form bøfferne til ønsket størrelse – 24 stk. (efter antal deltagere) - og steg dem på panden
i olie til de er lyserøde indeni.
Indkøb:
2 kg kød, 3 æg, salt, peber, olie til stegning
Små burger-bolle brød m urter
Ingredienser:
2 kg mel
vand
8 teskeer bagepulver
4 tsk salt
1 dl olie
Ca ½ l friske planter fx syre, røllike, bynke (bittert), friske
mælkebøtteblade, skvalderkål, brændenælde eller lign.
Fremgangsmåde:
1. 2 kg mel blandes med tilpas vand, så der dannes en blød
dej. Suppler med et 8 teskeer bagepulver, 4 tsk. salt og 1 dl olie.
2. Ælt i dejen finthakkede friske planter. F.eks. fra syre, røllike, bynke (bittert), friske
mælkebøtteblade, skvalderkål, brændenælde eller lign.
3. Form dejen til mindst 24 flade boller – max 1 cm højt – og steg i rigelig olie på en pande.
Indkøb:
2 kg hvedemel, bagepulver, salt, olie
Pesto af skvalderkål, vild brøndkarse eller brændenælde
Ingredienser:
2-3 liter urter
400 g nødder eller solsikkekerner
3-4 dl olie
ca 200 g parmesan
4-5 fed hvidløg
Salt
Fremgangsmåde:
1. Pluk urter og skyl dem – 2-3 liter urter i alt
2. 400 g nødder eller solsikkekerner afmåles
3. 3 dl neutral olie (raps) og et lille stykke parmesan ost (ca. 200 g) findes frem og meget
gerne 4-5 fed hvidløg.
4. Det hele hakkes i minikværn til passende konsistens – evt tilsættes mere olie – og smages
til med salt.
Indkøb:
400 g hasselnødder eller solsikkekerner, 3-4 dl olie, 200 g parmesanost,1 helt hvidløg
Tomat-ketchup med friske urter
Ingredienser:
3 gule løg
2 rød løg
10 tomater
6 spsk vineddike eller æblecidereddike eller
anden mild eddike
3-4 spiseske urter f. eks. Mjødurt
Fremgangsmåde:
1. Hak 3 gule løg og 2 rødløg fint og steg det lyst på en pande, evt. også med 2 fed hvidløg.
2. Tilsæt 10 finthakkede tomater, 6 spsk vineddike, æblecidereddike eller anden mild eddike
og 6 spiseskefuld sukker.
3. Tilsæt 3-4 spiseske finthakkede urter – fx mjødurt.
4. Lad det koge ind til en slags ”ketchup” og smag til med salt og peber
5. Si evt. massen, hvis den er blevet for tynd
.
Indkøb:
3 gule løg, 2 rødløg, 2 fed hvidløg, 10 tomater, 6 spsk. vineddike eller æblecidereddike, salt,
peber
Brændenældeblade m ramsløg, løgkarse og chili
– tilbehør til burger
Ingredienser:
Friske brændenældeblade
3-4 spsk hakkede urter –f.eks.
ramsløg, løgkarse eller andre
urter med smag
2 chili
½ liter olie
Fremgangsmåde:
1. Find og skyld friske blade af brændenælde
2. Lav en krydderolie med finthakkede urter (ramsløg, løgkarse eller andre urter med smag)
og f.eks. chili.
3. Overhæld de rengjorte blade med olie og steg dem hårdt på en pande – de skal være godt
brankede.
4. Kan spises som chips – evt. med dip.
Indkøb:
½ l olie, 2 chili.
Blomsterpandekager
Ingredienser:
18 æg
1 dl sukker
3 liter mælk
ca 1200 g hvedemel
evt. 5 teskefulde kardemomme
Blomsterhoveder fra forskellige spiselige
planter
Olie
Fremgangsmåde:
1. 18 æg røres sammen med 1 dl sukker
2. Deri blandes 3 l mælk og ca. 1200 g. hvedemel og evt. 5 teskefulde kardemomme.
3. Der indsamles blomsterhoveder fra forskellige spiselige planter, disse hakkes og blandes i
dejen.
4. Pandekagerne bages i olie på stegepande.
Indkøb:
18 æg, 1 dl sukker, 3 l mælk, 1200 g hvedemel, 5 tsk. kardemomme, olie
Frugtkompot
Ingredienser:
1 kg æbler
1 kg jordbær/blåbær/hindbær
1 kg sukker
Blomsterhoveder med sød smag
Fremgangsmåde:
1 1 kg æbler og 1 kg jordbær/ blåbær/hindbær skæres i mindre stykker og blandes med 1 kg
sukker.
2 Massen koges i en gryde placeret direkte på bålristen. Forskellige blomsterhoveder med
sød smag tilsættes – som smag og pynt.
3 Afkøles let inden servering.
Indkøb:
1 kg æbler, 1 kg jordbær/blåbær/hindbær, 1 kg sukker