Halsbåndsmus (Apodemus flavicollis)

Her kan du finde information om Halsbåndsmusen

Kropslængde: 9-13 cm (dertil kommer en hale på 9-14 cm)

Skulderhøjde: ca. 4 cm

Vægt: 20-50 g

Levetid (max): 4 år

Familie: Ægte mus (Muridae)

Halsbåndsmusen er en forholdsvis stor mus, der i Danmark er den næststørste art indenfor familien af ægte mus (kun den brune rotte er større). Halsbåndsmusen lever først og fremmest af planteføde som f.eks. knopper, frø, frugter, nødder, bog og agern, men den tager også dyrisk føde i form af insekter, edderkopper og orme.

Halsbåndsmusen er meget almindelig og udbredt i hele Danmark på nær mange små øer. Den er i høj grad tilknyttet skov, men kan også findes alle steder hvor der blot er en mindre bevoksning af træer eller buske som f.eks. læhegn, parker og villahaver. Om vinteren søger mange halsbåndsmus ind i huse, hvor de især holder af at opholde sig på lofter. Halsbåndsmus er primært nataktive og ses derfor ikke så ofte som husmus.

I naturen graver Halsbåndsmus selv gangsystemer, hvor de laver reder af tørt græs, men de kan en gang imellem også finde på at lave reder i træerne ved at udnytte fuglekasser eller gamle egern- og fuglereder.  Hunnen får 3-6 unger per kuld, som den er alene om at opfostre. Halsbåndsmusen får typisk 2 kuld om året, men på år med rigeligt føde kan den yngle hele efteråret og vinteren, og kan derved nå at få op til 4 kuld. Ungerne fra det første kuld kan også nå at få et kuld inden vinteren, så Halsbåndsmus har en ret høj formeringshastighed.