Husmus (Mus musculus)

Her kan du finde mere information om Husmusen

Kropslængde: 7-10 cm (dertil kommer en hale på 6-10 cm)

Skulderhøjde: ca. 3 cm

Vægt: 12-24 g

Levetid (max): 4 år

Familie: Ægte mus (Muridae)

Husmusen er næsten altædende, og da den i høj grad lever i menneskelig bebyggelse, består en stor del af dens føde af hvad den kan finde indendørs, som f.eks. korn, kornprodukter, affald og hvad den kan komme til af menneskelige madvare af enhver art. Selv ting som sæbe og stearin kan husmusen fordøje. Udendørs tager den også grønne plantedele, samt dyrisk føde i form af insekter.

Husmusen er almindelig og udbredt i Danmark, men den lever udelukkende i tilknytning til mennesker. Om sommeren kan den godt rykke udenfor og leve i haver, parker, hegn og marker der ligger tæt ved menneskelig bebyggelse, men den kan kun overleve vinteren indendørs, og mange husmus bliver indendørs hele året rundt. Den kan være aktiv hele døgnet rundt og kommer ofte helt ind i folks køkkenskabe, så den ses betydeligt oftere end halsbåndmusen.

Husmus er mere sociale end de fleste andre mus og lever i små familiegrupper bestående af en kønsmoden han samt flere voksne hunner og deres unger. Husmus der lever udendørs graver gange i jorden og laver reder af tørt græs, mens husmus der lever indendørs laver reder af hvad de kan finde af egnede materialer, som f.eks. strimlet papir, stof, fjer, træspåner, vat og isoleringsmateriale. Husmus kan få unger året rundt og kan under optimale omstændigheder få 5-6 kuld eller mere, med 4-8 unger per kuld. Da ungerne selv bliver kønsmodne efter 1½ måned, kan nogle få husmus hurtigt blive til rigtigt mange.