Hare (Lepus europaeus)

Her kan du finde mere information om Haren.

Kropslængde: 55-70 cm (dertil kommer en hale på ca. 10 cm)

Skulderhøjde: 25-30 cm

Vægt: 3-6 kg

Levetid (max): 10 år

Familie: Harefamilien (Leporidae)

Haren er en udpræget planteæder der hovedsageligt lever af friske græsser og urter. Om vinteren hvor friske græsser og urter kan være svære at få fat på, vil den også spise bær, bark, kviste og knopper. Haren laver (ligesom kaniner) to typer af afføring, små hårde kugler af fuldt fordøjede føde, samt store bløde kugler af delvist fordøjede plantefibre. Den delvist fordøjede afføring spiser haren igen, så den derved kan udnytte føden helt.

Haren er udbredt og almindelig i hele Danmark, selv på de fleste mindre øer findes den. Den er dog ikke så talrig, som den tidligere har været, formodentligt på grund af mere intensivt landbrug. Haren lever hovedsageligt i det åbne land, inklusivt dyrkede marker, men kan også findes i skove og endda i haver og parker midt inde i store byer. Haren er mest aktiv i døgnets mørke timer, men kan især tidlig morgen og sen aften også ses i dagslys. Er der fredeligt nok, kan den også være aktiv midt på dagen, men ellers gemmer den sig i en fordybning eller under en busk.

Haren graver ikke huller, men får blot sine unger i et af sine dagskjul. Haren kan få op til 4 kuld unger på et år. Det første og det sidste kuld er typisk kun på 1-2 harekillinger, mens sommerkullene er på 2-4 harekillinger. Hunnen er alene om at opfostre ungerne, som hun kun kommer til en gang dagligt. Ungerne diger i få minutter. Resten af døgnet er de overladt til sig selv.