Krible krable-dyrs forvandlinger

Lær om hvordan krible krable-dyr forvandler sig i løbet af deres liv.

Insekter har 6 ben, en treleddet krop og antenner, men man kan dele insekterne i to grupper. Alle insekter forvandler sig fra æg til voksen, men på to meget forskellige måder.

Ufuldstændig forvandling

I en ufuldstændig forvandling ligner det ny udklækkede insekt meget den voksne, og kaldes en nymfe. Græshopper ligner meget en voksen når ægget klækker. Når græshoppenymfen på et tidspunkt har vokset sig så stor at der ikke er plads i det ydre skelet, så kravler den lille nymfe ud og strækker de lange ben.

Til sidst er den et voksent græshoppe med store flotter vinger. Der er mange andre insekter der gennemgår en ufuldstændig forvandling som f.eks. ørentviste, kakerlakker og guldsmede.

Tegning af at fange flyvende insekter

Gå på opdagelse i foråret og få øje på de mange stadier. Se om I kan finde nogle larver, pupper eller nymfer - måske kan I se deres spændende forvandling.

Fuldstændig forvandling

Nogle insekter gennemgår en fuldstændig forvandling. Sommerfuglen er et eksempel mange kender, og den gennemgår netop en fuldstændig forvandling. Larven ligner ikke det voksne insekt særlig meget, og så forvandler larven sig i en puppe.

Det er der mange andre insekter der også gør, f.eks. biller, myrer, bier, hvepse, myg, fluer, og mange andre. På billedet her viser vi hvordan sommerfuglen gennemgår en fuldstændig forvandling:

Tegning af at fange flyvende insekter

Materialet er udarbejdet af Naturvejlederforeningen med støtte fra Nordea-fonden.

Krible krable-universet er udviklet i et samarbejde mellem Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang.