Slåen

Dansk navn: Slåen

Latinsk navn: Prunus spinosa

Type: Mellemstor busk

Typisk voksested: Strandkrat

Slåenbusken er ekstremt lyskrævende. På åbne arealer uden skygge hvor den klarer sig godt, får den et stort vidtforgrenet rodnet. Fra dette rodnet kan den lave rodskud og på denne måde danne et meget tæt krat. Derved kan den overtage et areal helt ved at udkonkurrere de andre arter.

Slåenbusken tåler salt og frost og findes ofte på store åbne kyststrækninger og bakkeskråninger på overdrev.

Kan du tåle mosten?

Bærrene fra slåenbusken smager som udgangspunkt ikke særligt godt. De beskrives som bitre, beske og sammensnerpende i smagen. Men når de får frost, bliver de sødere og mere runde i smagen. Derfor var indsamling af slåenbær en stor begivenhed for bondekoner og børn typisk i løbet af november.

Bærrene var et kærkomment kosttilskud først på vinteren. Man brugte også slåenbær til at koge most på. Mosten fik en smuk rød farve og blev i fattige hjem drukket i stedet for øl eller mælk.

Såvel ved hoffet blandt adlen som hos bønderne bryggede man slåenvin. Det beskrives, at man knuser både bær og kærner for derved at gøre vinen mere krydret og endvidere, at vinen er stærkt berusende og kun bør serveres ved festlige lejligheder.

I dag er det stadig populært at lave kryddersnaps af klar brændevin og slåenbær.