Avnbøg

Dansk navn: Avnbøg

Latinsk navn: Carpinus betulus

Type: Løvtræ

Typisk voksested: Blandet løvskov

Avnbøgen er slet ikke i familie med bøgen, men har fået sit navn, fordi dens blade ligner bøgeblade til forveksling. Forstavelsen Avn- kommer af frøene, som har vinger (avn).

Avnbøgen tåler ganske meget skygge og bliver brugt i skovbruget til at vokse under egebevoksninger for at hindre egene i at sætte for mange sidegrene.

Hvidemøllen

Hvidemøllevej, som løber tæt på Naturcentret, er opkaldt efter den store centrale vandmølle, som man opførte ved Vestervold i Randers i 1642.

Avnbøgen var en meget vigtig træart, når man skulle opføre sådan en mølle. Træet fra avnbøgen er det hårdeste, sejeste og mest slidstærke materiale, som den danske natur kan frembringe. Derfor var var det ideelt at udskære tænder til kamhjul (forløberen for tandhjul) og skovle til vandmøllens karakteristiske skovlhjul i avnbøgetræ. Disse dele blev slidt utroligt hårdt i vandmøllens daglige drift, og hvis de blev lavet en blødere træart, ville møllen hurtigt gå i stykker. Derfor var Avnbøg en helt central træart til produktion af de materialer, man skulle bruge til maskinerne i den spæde industrialisering.