Hunderose

Dansk navn: Hunderose

Latinsk navn: Rosa canina

Type: Mellemstor busk

Typisk voksested: Skovbryn og læhegn

Hunderose er den mest almindelige af de roser, der vokser vildt i Danmark. Den findes især i læhegn mellem markerne og i skovbryn. Hunderosen vokser bedst på lerjord, som ikke er alt for tør.

Når hunderosen vokser frit, bliver den til en 3-4 m høj tæt sammenfiltret busk. Tornene er meget spidse og skarpe, så man kan let stikke eller rive sig på dem.

Hunderosen som lægeplante

Hunderosen har sit sjove navn fra gammel tid. Man brugte buskens rødder som lægemiddel mod sygdommen hundegalskab (rabies). Denne sygdom overføres fra hunde, ræve og flagermus m.v. til mennesker ved bid og kan være dødelig for mennesker. I dag behandles hundegalskab med en vaccine, da man ikke har kunnet bevise at hunderosens rødder har nogen effekt på sygdommen.

Hunderosens frugter kaldes hyben. Disse hyben har også været anvendt i folkemedicinen mod mange forskellige sygdomme. Hyben har et meget stort indhold af C-vitamin, så her er mere hold i overtroen. Det er meget vigtigt at få nok C-vitamin, da man ellers risikerer mangelsygdomme som skørbug. C-vitamin har også en gavnlig effekt på immunforsvarets kamp mod lidelser som forkølelse og influenza. Så lidt som 5 gram rå hyben om dagen tilfører nok C-vitamin til at dække et voksent menneskes behov.