Ringkloster Kammerjunker er barn af Pigeon hvid vinter og forælder til Ærø æble. Der er lavet en del nyere forskning i æbletræernes ophav. Derfor ved vi ved nogle sorter, hvilken æblesort et bestemt æbletræ er kommet fra, og om det er ophav til andre æbletræer.
I middelalderen kom der flere nonne- og munkeordener til Danmark fra de sydligere egne af Europa. De var vant til en vegetarisk kost og havde en masse medicinalplanter med sig. Derfor besad de stor viden om planter. I klosterhaverne blev der dyrket planter i et stort omfang, og frugttræer var også vigtige.
De almindelige bønder i Danmark havde ikke stort behov for frugttræer, og disse blev først udbredt i bøndernes nyttehaver fra begyndelsen af 1800-tallet.
Historie
Ringkloster Kammerjunker stammer fra Herregården Ringkloster ved Skanderborg Sø. Æblet menes at være indført af munkene omkring år 1800. En tidligere ejer af herregården, Kammerjunker Arensdorf, havde dette æble som favorit. Hans folk måtte derfor spise alle andre æbler end kammerjunkerens æbler. Deraf kommer navnet Ringkloster Kammerjunker.
Æblet
Ringkloster Kammerjunker er et spiseæble. Farven er grønlig til lysegul med karminrøde striber og stænk. Huden er glat og glinsende. Æblet er saftigt, vinagtigt med let sødlig smag og en behagelig duft. Æblet kan plukkes fra midt september og bruges fra oktober til slut november. Det er et godt spiseæble, der også kan anvendes i køkkenet.
Træets vækst
Sundt og hårdført træ der giver kraftige og smukke træer med oprette grene. Kronen bliver stor og rund. Ikke så rigt bærende, men bærer til gengæld gerne hvert år. Træet blomstrer tidligt.