Skovfogedæble 1830

Skovfogedæblet er forælder til Hugonsæble og Spiseæble fra Vejle.

I 1800-tallet blev der opdaget og beskrevet mange æblesorter, som var vokset fra helt tilfældigt. Der går også rygter om, at flere nye æblesorter er opstået langs veje eller jernbaner, hvor passagererne har kastet æbleskrog ud af vinduet. Skovfogedæblet her højst sandsynligt opstået på denne måde ved frøformering.

Hvis du har lyst, kan du også selv prøve at opdage en ny æblesort. Prøv at plante nogle nogle æblekerner i jorden - så vokser der måske helt nye sorter frem.

Historie

Skovfogedæblet er dansk og fundet ved Lov, Vordingborg. Æblet er sået som frø i skovfogedens have omkring 1830. Frøet stammede fra et modertræ, der stod på skovgærdet i nærheden. Præst Jeremias Wøldike tog æblet med sig, og der står stadig et træ ved præsteboligen i Ø. Hornum. Æblet er dyrket siden 1877 og anbefales til haver. Også kendt som Skovfogedæble fra Lov og Skovfoged.

Æblet

J. Wøldike har selv beskrevet æblet således: "et af vore tidligste og fortrinligste Sommer-Taffelæbler". Formen er lang, cylinderformet med 5 tydelige afrundede kanter. Grundfarven er hvidgul, men æblet modner til mørkerødt. Pudser man frugten, bliver den stærkt skinnende og kan få et violet skær. Det er et saftigt æble med svag sødme, middel syrlighed og meget svag aroma og duft. Æblet modner allerede midt i august og kan plukkes over flere omgange. Æblet bør spises direkte fra træet, da holdbarheden er meget dårlig, og æblet hurtigt bliver melet.

Træets vækst

Skovfoged danner et middelstort træ med en bred og højtbygget krone. Sorten kan med fordel espalieres. Det unge træ er spinkelt af vækst og skal bindes op det første år. Et rimelig sundt træ, der tidligere blev anbefalet til plantning i Jylland. Dog en ret vindfølsom sort.